در ابتداي تمدن بشري، نياز به بسته بندي غذا نبوده است.
چون انسانهاي اوليه براي به دست اوردن غذا از محلي به محل ديگر مي رفتند.
اما هنگامي كه انسانها در پناهگاههاي دائمي سكني گزيدند. ناچار شدند غذا را از محل هاي مختلف جمع آوري كنند و به محل سكونت خود انتقال دهند.
اين نياز باعث شد كه اولين بسته بندي ها نظير كدوهاي خشك شده، صدف ها، پوست حيوانات و ديگر مواد طبيعي مورد استفاده قرارگيرد تا زماني كه انسان توانست ظرف هاي سفاليني بسازد كه به آب و آتش مقاوم بودند. ( تاریخچه کارتن سازی )
ايرانيان، مصريان، فينقي ها و روميان همواره از ظروف سفالي رنگي و تزيين شده براي تجارت و حمل و نقل محصولات خود استفاده مي كردند.
هم اكنون در موزه شركت شيشه سازي كورنيك، ظرف شيشه اي فالب گيري شده اي موجود است. كه با عنوان يكي از اولين ظرف ها و بسته بندي هاي فالب گيري شده ساخته مي شود.
اين اثر كه با نام ايرانيان ثبت شده نشان مي دهد كه آنان از اولين بنيانگذاران تكنولوژي بسته بندي در آن دوران بوده اند اما هم اكنون در حالي كه ديگر كشورها، كالاهاي مصرفي شان را در ظروف و بسته بندي هاي فوق العاده شكيل و مشتري پسند روانه بازارهاي جهاني مي كنند. ( تاریخچه کارتن سازی )
صنعت بسته بندي ايران در حد روش سنتي انتقال به بازار باقي مانده است و از طرفي ديگر با شروع انقلاب صنعتي و تحول در نظام توليد و تبادل ايجاد شده، علوم جديد جهان بسته بندي را به خدمت اقتصاد درآورد.
تولید کارتن :
تاریخچه و سابقه جعبه سازی و کارتن سازی به تاریخچه و سیر تکاملی ساخت و تولید کاغذ بر می گردد. محصولات چوبی که از درخت به دست می آید از دیرباز در اختیار و استفاده بشر بوده است.
اما آنچه امروز به عنوان صنعت دستگاه کارتن سازی و جعبه سازی از ان نام برده می شود.
رسما بعد از اختراع کاغذ بوده است که اولین بار در چین تولید گردید و رویه ساخت و تولید آن نیز وارد کشور ایران نیز شد. ( تاریخچه کارتن سازی )
البته نا گفته نماند که اولین بار در سه هزار سال قبل از میلاد مسیح، مصریان قدیم که در آن زمان یکی از مراکز مهم بشری محسوب می شدند برای نوشتن از پاپیروس استفاده می کردند.
دستگاه کاغذ سازی رسمی می شود و ت0ولید کارخانه کاغذ سازی در قرن 6 تاسیس گردید و کم کم رسمیت بیشتری پیدا کرد و بر نیاز انسان به کاغذ را افزایش داد.
کارتن سازی در اروپا :
در اروپا نیز اولین کارخانه کاغذ سازی در کشور اسپانیا تاسیس شد.
اسپانیایی ها برای تولید خمیر از آسیاب های آبی استفاده نمودند و کم کم توری سیمی جایگزین توری های بامبو که بوسیله چینی ها بکار می رفت، گردید.
با فراگیر شدن این صنعت هنری در فرانسه و هند در کشورهای دیگر نیز وارد گردید.
کارتن سازی در ایران :
اولین کارخانه کاغذ سازی در ایران نیز بنا به شواهدی در سال 1328 به وجود امد.
البته کاغذ تولیدی کیفیت بالایی نداشت اما خوب اولین کارخانه در این صنعت بود که در آن از کاغذ های باطله برای تولید کاغذ و مقوا سازی استفاده می گردید.
به همین ترتیب کارخانه های دیگری در دیگر نقاط ایران تاسیس شد و کاغذ به مرحله تولید رسید.
می توان کارخانه کاغذ سازی (مواد اولیه کارتن سازی ) واقع در «هفت تپه خوزستان» را به عنوان اولین کارخانه مدرن ایران در سال 1349 نام برد که برای تولید کاغذ های تحریر از تفاله نیشکر استفاده می نموند.
سپس با استفاده از خمیرهای وارداتی و خمیرهای داخلی مورد استفاده در کارخانه چوب و کاغذ ایران، کاغذهای مقوایی جهت بسته بندی و کارتن سازی استفاده گردید. ( تاریخچه کارتن سازی )
مزایای کارتن سازی :
از اولین و مهمترین دلایل بسته بندی و کارتن سازی محصولات بهبود و تسریع در امر حمل و نقل، انبارداری، عرضه و نگهداری محصولات می باشد.
تولید انبوه اجناس و محصولات مختلف در صنایع گوناگون و پیشرفت تکنولوژی ضرورت بسته بندی و کارتن سازی را نشان می دهد.
به طور ی که می توان با جرات گفت عدم بسته بندی و کارتن سازی کالاها در هر نوع صنعتی که در حال تولید می باشد.
برای عرضه آن را امکان ناپذیر می سازد. استفاده از جنسی با کیفیت عالی جهت بسته بندی و استفاده از یکدستگاه کارتن سازی عالی با مرغوبلیت بالا به عنوان یک هزینه محسوب نخواهد شد، بلکه مرحله ای مهم از مراحل تولید است که قبل از عرضه به بازار باید انجام شود.
کارتن سازی، یکی از قدیمی ترین و متداولترین انواع بسته بندی می باشد.
قدمت استفاده از کارتن در جهان به حدود 250 سال و در ایران به 50 سال می رسد.
دلایل عمده استفاده از انواع کارتن برای بسته بندی کالا عبارتند از :
محافظت مناسب از مظروف ، ارزان و در دسترس بودن ،طراحی کارتن و چاپ پذیری ، قابلیت استفاده از تبلیغات بسته بندی و قابلیت بازیافت آن می باشد. که این مزیت ها باعث رونق کارتن سازی هم شده